ŽvN vikend - januar, 2018 - Jezersko

Kot je inštruktorjem ŽVN že v navadi, vsako leto izvedemo nekaj inštruktorskih vikendov, kjer preizkušamo ali ustvarjamo nekaj novega in se vsakič ogromno naučimo – sploh iz lastnih napak.

Prvi vikend tega leta smo locirali na Jezersko in tokrat ne v udobje narave in noči pod bivakom, kot nam je v navadi, ampak v udobje prave Dedkove hiše. Čeprav udobna, pa nismo dolgo zdržali v njenem objemu, saj nas je vlekla narava, zima, ki je v dolini še ni. In tudi na Zgornjem Jezerskem je tokrat ni bilo, zato smo se v soboto zjutraj po obilnem zajtrku (En masunek na dan, da inštruktor ostane močan!) spakirali nahrbtnike, jih nabasali s hrano, kotli in orodjem, ter odnesli pete malo bolj stran od civilizacije, malo višje, kjer nas je čakalo obilo snega! Izbrali smo si prostor v gozdu in takoj poprijeli za žage in sekire, da pripravimo ogenj. Inštruktorji nikoli ne začnemo ognja z vžigalico. Nekateri takoj poprimejo za svoj skrbno pripravljen set za handdrill ali bowdrill in čez nekaj trenutkov imamo ogenj.

Tokrat smo si za izziv postavili izdelavo sank in preizkus nove oblike ognja za ogrevanje zimskega bivaka. Za izdelavo celotnih sank nam je zmanjkalo časa, smo pa z osnovnim orodjem (sekire in surova moč) razcepili eno popolno smučko, ki smo jo kasneje kuhali v vreli vodi. Cilj je, da se les zmehča, tako smo jo potem upognili.

Tudi ognja smo se zavzeto lotili. Dolgo časa smo mu pomagali, da mu uspe goreti samemu sebi in medtem že prišli do boljših in učinkovitejših načinov njegove izdelave.

Vmes smo si želodce okrepčali s klobasami in ocvirki v zelju ter ajdovimi žganci, ki so ostali od večerje, dan pa smo si popestrili še z stezosledsko igro. Ko se je stemnilo, smo pospravili za sabo in ob blagem rosenju dežja odpešačili nazaj v Dedkovo hišo. Kaj pa smo počeli v petek in nedeljo? Glavnina vikenda se je zgodila v soboto v gozdu. Ker pa naši vikendi niso samo »preizkušanje novih stvari«, ampak tudi priložnost za sestankovanje, načrtovanje, smo naš čas v Dedkovi hiši preživeli z napetimi možgančki. Pa tudi zabavati se znamo, ko nimamo poglobljenih pogovorov o tem kako nas »svet« kontrolira ali kako bi zgradili svoj trebuše.

V Dedkovi hiši smo med starimi kasetami odkrili nemško skupino Dschinghis Khan, ki s svojim komadom iz leta 1979, barvitimi kostumi in odbito koreografijo opeva Moskvo. Še danes mi ne gre iz glave.

Klikni za več slik...

Objavljeno v Novica

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.