Zložljiva žaga

Inštruktorji ŽvN smo opažali, da so s trgovinskih polic izginile lesene sestavljive žage, ki so jih mizarji dolgo uporabljali pri svojem delu, zato smo se odločili žage narediti sami, enako pa zmore vsak skavt z le malo volje in ustvarjalne žilice.

Ker so žage s kovinskim lokom precej okorne za prenašanje (kar smo ugotavljali vsakokrat, ko smo se kam odpravili, saj skoraj nihče ni imel s seboj žage, sekire pa smo imeli vsi), žaga pa je vsaj za razrez debelejših debel bolj uporabna od sekire in predvsem bolj varna, smo se odločili, da stanje spremenimo. Naredili smo si sestavljive lesene žage, ki ne zavzamejo veliko prostora (10 cm x 5 cm x dolžina rezila), so varne za prenašanje, saj se po uporabi oster del žage pospravi v ročaj in nimajo velike teže, nam pa olajšajo prenekatero delo v naravi.

V nadaljevanju je opisano sestavljanje take žage. Žage smo izdelovali iz v gozdu nabranega lesa navadnega kostanja, ki je izredno odporen les, za izdelavo pa smo potrebovali približno 4-6 ur. Edina kupljena stvar na žagi je tako rezilo žage.

1. Zložena žaga

Dolžina je pogojena z dolžino lista žage - ročice so nekoliko daljše, kot polovica rezila, vmesno letev pa prilagodimo ročicam in rezilu.

 

2. Žago razpremo

3. Stranski palici (ročici) postavimo pravokotno na list žage.

4. Sredinsko palico vstavimo v reže na polovici vsakega ročaja

5. Z zatičem pričnemo napenjati vrv in s tem napenjamo list žage.

6. Ko je žaga dovolj napeta zatič zataknemo za srednjo palico.

Še nekaj detajlov žage:

Objavljeno v Orodje
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.