Zimsko zatočišče

Pozimi nas velikokrat obdaja sneg. Kljub temu, da nas spomne na mraz se moramo zavedati, da sneg deluje tudi kot zelo dober izolator. Zimsko zatočišče je primer bivaka, ki ga postavimo, ko nujno in hitro potrebujemo zavetje.

Pogoji

  • sneg
  • temperatura: -2 stopinji

Postavitev

Najdemo prostor, ki je v zaveterju. V našem primeru je bilo to na spodnjem delu pobočja. Videlo se je, da veter piha po nasprotnem pobočju čez hrib, tako da je bilo to mesto dobro zaščiteno.

Iz prostora, kjer bomo postavili bivak odstranimo večino snega (nekaj ga lahko pustimo za izolacijo med nami in tlemi). Odstranimo tudi kakršno-koli kamenje in vejevje. Nad prostor postavimo močno palico, ki bo delovala kot sleme strehe.

Ob sleme čim bolj na gosto prislanjamo palice. Če v bližini najdemo sveže palice drevja jih lahko nekaj uporabimo, da jih še vertikalno prepletemo med vejami in s tem še bolj ojačamo celotno strukturo. Zelo pomembna stvar pri postavljanju bivaka je, da nismo izbirčni pri iskanju palic. Uporabimo kar najdemo. Le tako, bomo bivak postavili hitro.

Ko je ogrodnje postavljeno nanj položimo smrečevje. Vejevje postavljamo kot strešnike - od spodaj navzgor.

Ko vse prekrijemo pričnemo bivak zasipati s snegom. V našem primeru je bil sneg zelo suh, zato je dobro da zasipamo bivak postopoma od spodaj navzgor, saj tako sneg podpira samega sebe.

Bivak smo naredili na nekoliko nagnjenem terenu, tako da smo v notranjosti oblikovali poličko. Na zgornjo poličko damo čimveč smrečevja.

Na dnu spodnje poličke pa naredimo luknjo iz bivaka, kjer bo odtekal mrzel zrak.

Velikost bivaka je za eno osebo. Vhod lahko zapremo z smrečevjem, veliko kepo snega  ali pa prtljago (če jo imamo).

Zaključek

  • Čas izdelave: 30 minut (dve osebi)

Drugo

Med izdelavo bivaka smo našli zelo lep primer podrtega drevesa iz katerega lahko naredimo bivak. Slabost tega pa je, da moramo bivak postaviti točno tam kjer je drevo. V našem primeru je ravno po tistem delu pobočja "vlekel" veter.

 

Objavljeno v Bivaki
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.