Vikend usposabljanja inštruktorjev ŽvN - recepti

Recepti iz prvega vikenda usposabljanja inštruktorjev ŽvN! Dober tek!

Želod

Želod olupi in ga kuhaj v vodi, dokler želod ne izgubi grenkega okusa. Vodo večkrat zamenjaj. Pri tem bodi pozoren, da je sveža voda vroča. Ko je želod skuhan ga lahko zdrobiš v pire ali posušiš, zmelješ in uporabiš kot dodatek moki pri peki kruha.

Žir

Žir prepraži v ponvi, olupi in pojej. Žir je potrebno vedno toplotno obdelati, saj je surov nekoliko strupen.

Rogoz

Korenine rogoza operi. Nalaže jih pripraviš tako, da jih položiš na vroč pepel in spečeš. Nato odstraniš zunanjo plast korenine in prežvečiš s škrobom bogato jedro korenine.

Kostanj

Kostanj olupi in ga zmelji. Iz zmletega kostanja, moke, soli, pecilnega praška in vode oblikuj maso za testo, ki naj ne bo pregosta. Mora biti še rahlo lepljiva. Testo prilepi na desko, ki jo postaviš k ognju tako, da se testo zlato rumeno zapeče.

Šipkov sirup

Zmlet šipek vsuj v vrelo vodo in kuhaj 15 minut. Nato brozgo precedi preko zares goste krpe. V precejeno tekočino dodaj sladkor ( 0,5kg sladkorja na liter tekočine) in kuhaj še nekaj časa. Vroč sirup lahko naliješ v čiste steklenice in dobro zapreš. Odprto steklenico hrani v hladilniku.

Tsampa

Potrebuješ ječmen, mivko in cedilo skozi katerega gre mivka, ječmen pa ne.Polovico posode napolni s presejano mivko. Nato v posodo stresi še ječmen ( maksimalno ¼ posode). Posodo postavi na ogenj in skrbno mešaj, da se ječmen ne zažge. Ko je zrnje prepraženo ( rumenkasto –rjava barva) odstrani posodo z ognja. S pomočjo cedila loči mivko in spraženo zrnje. V mlinčku za kavo zmelji zrnje, tako da dobiš grobo mleto moko - TSAMPO.

Pripravi pravi čaj, v katerega dodaš malo masla. V maslen čaj vmešaj toliko TSAMPE, da dobiš jed podobno žgancem.

Masunek - Pastirska jed

Potrebuješ enak del kisle in sladke smetane, koruzno moko, sol in nekaj jajc. V posodi zmešaj sol, kislo in sladko smetano, ter moko. Vse skupaj postavi na rahel ogenj in stalno mešaj toliko časa, dokler se iz zmesi ne začne cediti maščoba. Takrat jed odstavi in dodaj jajca. Dobro premešaj in postavi na ogenj tako, da jajca zakrknejo. Izredno kalorična jed pastirjev je pripravljena.

Objavljeno v Hrana
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.