Test sekir

Testa kvalitete in uporabnosti različnih sekir smo se lotili zaradi velikega števila izdelkov na trgu, saj imajo na videz primerljive sekire precej različne cene, skavti pa kot neprofitna in prostovoljska organizacija velikokrat poskušamo privarčevati kak evro. Glavno vprašanje je bilo, ali se ta evro potem pozna tudi na žuljavih rokah in padli morali naših skavtov.

V test smo vključili 8 sekir, od katerih je večina dostopna v večjih trgovinah z vrtno opremo, nekatere pa so izbrane tuje sekire, ki predstavljajo višji cenovni razred sekir. Vse sekire so bile skladiščene pri enakih pogojih pol leta pred testom, torej smo spremenljivko hrambe sekir izločili, saj je ta spremenljivka precej pomembna pri tem, kako se sekira odreže pri uporabi. Sekire je ocenjevalo 8 ocenjevalcev, kjer je mogoče smo kot končno oceno podali povprečje vseh ocenjevalcev. Vrstni red sekir je bil določen naključno in je bil pri vseh testih enak.

Cene smo sekiram dodali popolnoma na koncu testa in so enake, kot na dan 10.2.2011.

1. Ergonomija ročaja

Sekire smo ocenjevali glede na oprijem, nevarnost zdrsa sekire iz roke med delom in rokovanje s sekiro. Ocenjevalo je 8 ocenjevalcev, v tabeli so podana povprečja (1 najslabše, 5 najboljše).

2. Teža sekire in dolžina ročaja

Težo smo določili s kuhinjsko tehtnico in predstavlja težo kovine in ročaja (se razlikuje od teže napisane na sekiri, ampak je taka teža bolj uporabna za skavte, saj dvigujemo celo sekiro, ne le kovinskega dela) in je določena na 10 gramov natančno. Dolžina ročaja je določena z zidarskim metrom in je določena na 0.5 cm natančno.

Sekira Techmłot je bila precej težka za dolgotrajno delo z eno roko, za kar je tak ročaj (krajši od 40 cm) narejen. Za efektivno delo bi bilo treba taki sekiri podaljšati ročaj za približno 10 cm, s čimer bi omogočili sekanje z dvema rokama in bi bila primerljiva s Krmeljevo in Granfors Brucksovo, ki sta precej primerljivi med seboj. Sekire Struc, Alpha Tools, MTech in Jeklo Ruše so prav tako v istem razredu in imajo primerljivo razmerje med težo in ročico. Sekira Fiskars se nam je zdela malce prelahka za normalno delo.

3. Tovarniška ostrina in test sekanja s tako ostrino

Test smo izvedli po ogledu rezila in ročnemu preizkušanju rezila (1 popolnoma topa sekira, 5 sekira reže dlake na roki). Ocene so postavljene glede na primerjavo med vsemi testiranimi sekirami. Test sekanja je bil izveden z enim udarcem enega preizkuševalca v les domačega kostanja.

4. Porabljena energija pri ostrenju in test sekanja z naostreno sekiro

Težavnost brušenja smo določevali glede na to, koliko napora je bilo potrebno vložiti v to, da smo sekiro naostrili na primerljivo ostrino (1 dolgotrajno ostrenje s pilo in brusnim kamnom, 3 ostrenje z brusnim kamnom, 5 ostrenje ni potrebno). Test sekanja je bil izveden enako, kot pri testu št. 3.

5. Test sekanja z 80 udarci

Test sekanja smo izvedli z 80 udarci v isti hlod domačega kostanja (relativno trd les). Sekali so štirje ocenjevalci, vsak z 20 udarci z vsako sekiro, torej se moč ni manjšala zaradi utrujenosti.

6. Stanje sekire po 80 udarcih

n.s. - ni spremembe

7. Cena sekire

*(sekira z enakim izgledom, izdelavo in kakovostjo, le drugo barvo in pod znamko Winset je bila 10 evrov)

8. Pregled testov

(1 – Med testiranimi sekirami je bila sekira najboljša, 8 – Med testiranimi sekirami je sekira zasedla zadnje mesto)

Nekaj napotkov za nakup sekire

Pri izbiri sekire se moramo vedno odločati med lesenim ročem in ročem iz umetnih mas. Za ročaje iz umetnih mas praktično ni potrebno skrbeti, vendar ko se nam uniči tak ročaj moramo poleg ročaja zavreči tudi kovinski del sekire. Poleg možnosti menjave ročaja imajo sekire z lesenim ročem tudi prednost, da nam ročaj diha in bo vzdržal udarce tudi v zelo mrzlih pogojih, ko bodo umetne mase postale toge in krhke in bomo zaradi tega lažje zlomili ročaj.

Kljub dobrim lastnostim lesa pa se moramo zavedati tudi šibkosti lesenih ročajev. Ena od bolj pomembnih lastnosti ročaja je les iz katerega je narejen. V Sloveniji je večina sekir nasajenih na ročaje iz bukovine, čeprav je bukov les manj fleksibilen kot jesenov ročaj, zato je bolje, če je sekira nasajena na ročaj iz jesena. Po izbiri lesa si vzemimo kar nekaj časa in preglejmo vse sekire, ki jih trgovina ima in izberimo tisto, pri kateri lahko letnice spremljamo od kovinskega dela do konca ročaja. Če letnice prečijo ročaj pravimo da je »ročaj narejen čez les« oz. da ročaj ni izdelan z ozirom na potek letnic, saj se ročaj največkrat zlomi po letnicah.

Če je lesen ročaj polakiran mu lak vzame dobro lastnost da les diha, tako da izberimo ročaj, ki ni polakiran, čeprav imamo potem z njim več dela pri shranjevanju, saj se lak pozna pri tem, kako se sekira obnese pri uporabi. Sekire z lesenim ročajem vzdržujemo tako, da jih po uporabi z vlažno krpo očistimo in še vlažno kovinski in leseni del namažemo z lanenim oljem, pustimo par minut da se olje vpije in s suho krpo obrišemo ostanek olja.

Kovinski del sekire je pomemben vsaj toliko, kot ročaj. Večina cenejših sekir je narejena z vlivanjem, le redke so danes kovane. Vsekakor so kovane sekire boljše in trpežnejše, vendar vseeno ne zdržijo sekanja po kamnih in podobno, kar se dogaja na taborih naših mlajših skavtov. Kovane sekire bolje držijo ostrino in se tudi lepše nabrusijo.

Upamo, da smo vam pomagali pri odločitvi in izbiri sekir in da boste opremljeni s testom hitreje in lažje izbrali sekire za potrebe vaših skavtov. Vendar pri tem ne pozabite podpreti kvalitete pred kvantiteto – bolj, ko podpiramo izdelavo slabih in netrpežnih sekir, več jih bo na tržišču.

Objavljeno v Test opreme
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.