Preko drobnih detajlov v odkrivanje zgodb

ŽVN_STEZOSLEDSKI DAN 2015 _ 15.marec 2015_ ZA PP in SKVO

Z nekaj znanja o veščini stezosledstva nam gozd odpre novo poglavje v knjigi. Sprva »prazen list«, kjer ne vidimo prav ničesar zanimivega, ob dolgotrajnem strmenju v nepopisan list počasi začenjamo opažati drobne detajle. Kasneje počasi te drobne detajle povezujemo v osebne zgodbe in na koncu s povezovanjem osebnih zgodb sestavljamo povezano smiselno celoto.To zgodbo poznamo le mi in akterji (živali), ki so vede oz. ne vede postale del te zgodbe.

Seveda vsak, ki se je že ukvarjal s stezosledstvom ve, da strmenje v »prazen list« zahteva veliko potrpljenja in vaje. Tako smo z oktobrom razširjena ekipa inštruktorjev pričeli z internim usposabljanjem na področju stezosledske veščine. V sklopu teoretičnega in praktičnega usposabljanja smo se 30. novembra odpravili na skupno terensko sledenje.

Osnovno znanje (vedenje o živalih) smo tokrat preskočili, vzrok ni bil absolutno vedenje o živalih, temveč naš kratek čas, ter osredotočanje na to temo v prejšnjih srečanjih. Tako smo se zataknili pri osnovah sledenja na terenu, ter na katere stvari moramo biti pozorni pri terenskem sledenju. Kakšni so postopki, ko našo sled izgubimo. Kako poteka skupinsko sledenje, je več ljudi prednost ali slabost? 

Drugi del našega srečanja pa smo namenili iskanju vidrinih sledi ob Malem Obrhu. Vidra ni skrivala iztrebkov z značilnim ribjim vonjem, prav nasprotno, iztrebke je pustila na rahlo dvignjenem markantnem mestu, saj z iztrebki označuje svoj teritorij. Prav tako so jo izdali njeni mali tobogani z iztekom v Mali Obrh. Sledenje ocenjujemo kot uspešno, z zavedanjem, da smo uspeli opaziti le majhen del znakov dogajanja, ki nam jih za seboj puščajo živali. Z naslednjim sledenjem upamo na še več videnega v primerjavi z gledanim.


S poznavanjem živalskega sveta skavti lahko kot odgovorni državljani veliko prispevamo k reševanju konfiktov med našimi interesi in interesi/potrebami živalskega sveta. Če te ta veščina zanima, 15.marca pripravljamo celodnevni ŽVN_Stezosledski dan 2015 za PP in SKVO.

Objavljeno v Hrana, Novica

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.