Netenje ognja z ročnim svedrom (Hand drill)

Zanetiti z ročnim svedrom je v veliko pogledih lažje kot netenje ognja z lokom in tudi časovno manj potratno, kajti pri loku mora biti sama priprava natančno izdelana in sama izdelava nam vzame precej časa. Je pa res, da je pri taki obliki netenja potrebno precej več občutka kot pri netenju z lokom, zato priporočam, da najprej osvojite netenje z lokom in šele nato začnete z netenjem z ročnim svedrom.

Izdelava seta in priprava na netenje

Set za netenje z ročnim svedrom je sestavljen iz dveh delov – svedra in ploščice. Za začetnika sta za sveder najprimernejša lučnik in kanadska hudoletnica, za izdelavo ploščice pa lipa.

Najbolje se obnese sveder dolžine od ramena do konca prstov ter premera enega centimetra. Ploščica pa naj bo debeline okrog enega centimetra, pri debelejši ploščici se že kar precej izmučimo preden uspemo napolniti utor s prahom.

Podobno kot pri netenju z lokom najprej začnemo tako, da na ploščici naredimo majhno luknjico v katero vstavimo sveder ter ga počasi in z močnim pritiskom začnemo vrteti. Vrtimo tako dolgo, da dobimo na ploščici lep in ne preveč globok odtis svedra.

Nato v ploščico naredimo utor. Le-ta naj ima obliko krožnega izseka z kotom približno 45°, ki pa naj sega skoraj do središča luknjice.

 

Netenje ognja

Ko imamo set pripravljen, se namestimo v udoben položaj tako, da z nogo trdno fiksiramo ploščico, da nam le-ta ne pleše naokoli, ter začnemo vrteti sveder.

 

Podobno kot pri netenju z lokom lahko netenje z ročnim svedrom razdelimo na tri faze. Prva faza je nabiranje praha. S stalnim pritiskom navzdol in z ne preveliko hitrostjo vrtimo sveder tako dolgo, da utor napolnimo z prahom.

 

Ko z rokami pridemo do konca svedra, roke preprosto prestavimo na vrh in ponavljamo. Ko je utor poln prahu, sledi druga faza. Povečamo hitrost vrtenja svedra na maksimum ter povečamo pritisk svedra na ploščico. Že po nekaj vrtljajih lahko opazimo gostejši dim iz utora, ki pa je lahko varljiv in še ne pomeni, da nam je uspelo ustvariti žerjavico. Z vrtenjem prenehamo šele, ko se začne nepretrgano kaditi iz utora.

 

V naslednjem koraku ploščico previdno odmaknemo ter v žerjavico dovedemo nekaj zraka. To storimo tako, da enakomerno mahamo nad kupčkom. Lahko bi tudi enakomerno pihali v kupček, a ker smo po netenju ponavadi zelo izmučeni odsvetujem pihanje, saj se nam lahko hitro zgodi, da zaradi zadihanosti preveč pihnemo in nehote podremo kupček.  

 

Ko imamo žerjavico, le-to previdno vstavimo v tako imenovano gnezdo iz netiva. Za netivo lahko uporabimo suho travo, suhe iglice, lučke regrada, podlubje hrasta, suhi mah...

V netivo začnemo močno enakomerno pihati dokler se ne pojavijo plameni.

 

 Nasveti za začetnike

Pri netenju z ročnim svedrom je ključnega pomena, da sveder stalno pritiskamo navzdol med tem ko vrtimo sveder. Za začetnika je to težko, zato obstaja trik, ki nas nauči kako ustvarjati zadosten pritisk navzdol. Na vrh svedra zavežemo vrvico ter na vsaki strani naredimo zanko, v katero vtaknemo palec vsake roke, in nato začnemo z vrtenjem svedra. Z vajo dobimo postopoma občutek kakšen pritisk je potrebno ustvariti, da lahko čez čas netimo brez omenjenih zank.

V kolikor slišimo cvileč zvok in vidimo, da se nam ne nabira oz. zelo počasi nabira prah v utoru pomeni, da moramo povečati trenje med svedrom in ploščico. To storimo tako, da v luknjico stresemo ščepec finega peska ali soli.

Vsak, ki je kdaj netil z ročnim svedrom, je vedno dobil žulj ali dva. Obstaja tehnika, ki kar uspešno preprečuje nastanek žuljev na rokah - ko končamo z vrtenjem svedra nekajkrat močno zaploskamo, da vzpodbudimo prekrvavitev prstov. Z vajo pa se nam roke navadijo in žulji postanejo prej izjema kot pravilo.

Video: http://www.youtube.com/watch?v=2LPPss0b4sg

Želiva vam uspešno netenje in ne pozabite na varnost pri netenju katerega koli ognja!

Kristjan Pucko (Planinski volk) in Rok Pucko (Vztrajni jelen)

Objavljeno v Ognji
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.