MELISIN SIRUP

Po zimi trajnice hitro spet odženejo sveže liste in maja nas že razveselijo dišeči listi melise. Iz njih se lahko naredi okusno »frtalo«, lahko se jih uporabi kot začimbo za belo meso in ribe ali pa se pripravi sladek sirup za poletne dni.

Melisa je trajna zel, ki lahko zraste do 80 centimetrov. Njeni listi so nasprotno raščeni in imajo prijeten vonj, ki spominja na limono. Ko iz njih pripravimo sirup, njegov okus prav tako spominja na limonado in je odlična izbira za osvežitev v poletnih dneh. Ker se zel lahko večkrat prireže in ta ponovno zraste, lahko sirup pripravljamo tudi poleti. Ker je priprava enostavna, si ga lahko na taboru pripravijo tudi izvidniki in vodnice.

 Sestavine:

  • 1,5 litra vode
  • 1 kilogram sladkorja
  • 20 gramov citronke
  • 2 limoni
  • 3 pesti melisinih listov

 Najprej je seveda potrebno poiskati meliso. Najdemo jo lahko na travniku ali na domačem vrtu. Prepoznali jo bomo po tem, da nam sveže zadiši po limoni. Naberemo nekaj šopkov melise in nato obtržemo liste.

 V kotliček nalijemo 1,5 litra vode.

Dodamo kilogram sladkorja in malo citronske kisline ter pustimo, da zavre.

 Odstavimo z ognja in v sladko vodo dodamo 5 pesti melisinih listov.

Nato dodamo še sok 2 limon in pustimo stati čez noč.

 Sok precedimo in nalijemo v steklenico. Če ga želimo shraniti za dalj časa, ga moramo še prevreti. (Steklenico damo v kotliček z vodo in zavremo ter nato počakamo, da se vse skupaj ohladi.)

Podoben postopek lahko uporabimo tudi za sok iz mete - le meto zamenjamo za meliso in že imamo metin sirup.

Ob tako zdravem napitku si lahko resnično zaželimo: "Na zdravje!"

Objavljeno v Hrana
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.