Kako so napovedovali vreme včasih

Slovenija ima v vsej svoji majhnosti zelo raznoliko podnebje. Leži namrec na stičišču Alp, Panonske nižine in Jadranskega morja. Ti reliefni in geografski pojmi imajo velik vpliv na podnebje. Tako imamo na jugozahodu države submediteransko podnebje, v okolici Alp na severu Alpsko podnebje in na severovzhodu v Panonski nižini zmerno celinsko podnebje.

Zaradi majhnosti naše države pa imamo tudi probleme pri napovedovanju vremena, saj se le to spreminja iz ure v uro in je v vsakem kraju drugačno.  Skavti smo poznani po tem, da se veliko gibljemo po naravi, zato je za nas zelo pomembno,da vemo kakšno vreme naj pričakujemo. Če smo dlje časa v gozdu brez elektronskih pripomočkov, bomo težko določili kakšno bo vreme čez eno uro, kaj šele naslednji dan.

Pred veliko leti, ko še ni bilo vremenske napovedi na televiziji, so ljudje opazovali nebo in iz določenih ponavljajočih se vzorcev znali napovedat kakšno bo vreme. Na primer v Brkinih velja: »Če se nam zvečer Italijani smejijo, bo drug dan lepo vreme«, kar pomeni, da če je zvečer na zahodu jasno oranžno nebo brez oblakov, drug dan ne bo dežja.

 Člani ŽvN želimo zbrati čimveč ustnih izročil/rekov in splošnih resnic o vremenu, iz celotne države in poiskati vzorce. Če poznaš tudi ti kakšen rek ali karkoli, kar bi nam lahko pomagalo pri napovedovanju vremena, prosimo, vnesi to v spodnjo anketo.

☛ ANKETA

Objavljeno v Vremenoslovje
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.