Bakla

...da boš svojim soskavtom svetil v temi...

Za izdelavo boš potreboval:

Nož
stara posodica
sveža palica
fino dračje
smola

Navodila

Sveži palici razčetveri  vrh, čisto na dno tesno zagozdi dve majhni palčki. 

V reže začni križno polagati snope dračja. Snopi naj bodo čim tanjši in čim številčnejši.

Ker smola teče ves čas po bakli navzdol, jo lahko začneš nalagati na polovici snopov. 

Preostalo smolo stopi v posodici. Držalo za posodico je močno svetovano, ker se smola med topljenjem zelo rada vžge in jo moraš konstantno odstavljat z ognja. Segrevanje smole naj opravi kak starejši skavt.

Na koncu stopljeno smolo polij po bakli in že jo lahko prižgeš.

Prižiganje:

Baklo prižgi s katerim koli sredstvom za netenje,  le pazi da to storiš na vrhu. Tako bo bakla počasi gorela navzdol.  Če hočeš imeti čimveč časa majhen ogenj  lahko uporabiš manjši trik z mahom. Že pri izdelovanju snope malo odebeliš in v te presledke, ki nastanejo pri straneh zabašeš mah. Mah ti omogoča da se plamen ne razširi na preveč snopov naenkrat. Tako lahko počasi jemlješ mah dol in kuriš  samo po en snop naenkrat. Na začetku se ne smeš prenagliti, bakla naj gori počasi. Velikokrat se ljudje bojijo da je ogenj premajhen in zažgejo celo polovico bakle, na koncu se ta ogromna goreča polovica prelevi v 5 minut intenzivnega sleplenja oči. Na sliki se jasno vidi kdo je bil neučakan in kdo ne.  Če boš upošteval vsa navodila bo bakla morala zdržat vsaj 20 minut.

Opozorilo:

Kurjenje bakle je lahko zelo nevarno, zato je svetovana posebna previdnost.  Baklo imamo vedno na očeh in z njo nikoli brezglavo ne mahamo, saj lahko goreča smola oziroma goreče dračje  pade na gozdna tla in zaneti požar ali še huje, goreča smola lahko poškoduje katerega od naših prijateljev. Ob  veliki suši ali bližini suhe trave, bakle nikoli ne prižigamo.

Objavljeno v Ognji
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.