DSV PP (pomlad 2018)

»Čak,a smo prov?«

Ko so se udeleženci DSV PP v petek popoldne po vijugasti vzpenjajoči poti na izvir Hublja spraševali »Čak,a smo prov?«, smo se točno o tem spraševali tudi inštruktorji na Robu Gore, kjer smo iskali najbližjo pot do Otliškega okna. Kmalu smo s sači otovorjeni bolj kot Nepalski nosači locirali okno in začeli s kurjenjem in rezanjem zelenjave. Skoraj smo se razjokali ob rezanju čebule, vztrajnost pa smo trenirali ob kurjenju ognja v taki vlažnosti, da se še pravkar narejene baklice niso vžgale. Z obdelano lesno gobo, oglenelimi bombažnimi krpicami, smolo, baklicami in brezovim lubjem, nam je le… Preberi več »

Objavljeno v Novica

Kaj/kdo/kje je ŽvN ?

Te zanima kaj je ŽvN ? Kaj je vizija, namen ?
Preberi več »

04.03.2011 ob 10:24 | Trop ŽvN

Primitiven način netenja ognja z lokom in svedrom (Bow drill)

PS_Ognji_Lok_Sveder_05.jpg

Način netenja ognja z lokom in svedrom so uporabljali ljudje skoraj po celem svetu. Za indijanska plemena severne Amerike in ob prihodu belega človeka je bila ta metoda glavna metoda prižiganja ognja. Za enkrat ni podatkov, da bi to metodo ljudje uporabljali tudi na našem področju, saj se je tu uporabljala metoda kresanje isker s kresilnim kamnom in kosom pirita vse do uporabe vžigalic – tak set za netenje je imel na zadnjem potovanju tudi Ötzi, ki je bil v Avstrijskih Alpah zamrznjen od njegove zadnje poti v bakreni dobi do leta 1991 in je najstarejši naravno mumificirani človek v Evropi.
Preberi več »

22.02.2011 ob 21:20 | Lenart in Jernej Girandon

Zimsko zatočišče

PS_Bivak_Zimoskozatocisce_01.jpg

Pozimi nas velikokrat obdaja sneg. Kljub temu, da nas spomne na mraz se moramo zavedati, da sneg deluje tudi kot zelo dober izolator. Zimsko zatočišče je primer bivaka, ki ga postavimo, ko nujno in hitro potrebujemo zavetje.
Preberi več »

30.01.2011 ob 10:39 | Matej Valenčič in Matija Urh

Švedska bakla

Svedska.Bakla_.001_.jpg

Švedska bakla je priročen način kurjenja ognja, ki ga lahko uporabljamo za gretje in kuhanje tudi na skavtskih aktivnostih. Tak način je zelo primeren za kurjenje v snegu. Ker je izkoristek toplote pri kuhanju zelo dober na ta način porabimo malo lesa, poleg tega pa nam ni potrebno delati dodatnega stojala oz. dražala za posodo.
Preberi več »

27.01.2011 ob 20:51 | Simon in Marko Drnovšek

Sprejem novih članov v razširjen trop

IMG_6441.JPG

V soboto, 23. januarja je trop ŽVN sprejel šest novih članov v razširjen trop.
Preberi več »

27.01.2011 ob 00:25 | trop ŽVN

«9101112
Prikazujem 51-55 od 56