ŽvN vikend - januar, 2018 - Jezersko

Kot je inštruktorjem ŽVN že v navadi, vsako leto izvedemo nekaj inštruktorskih vikendov, kjer preizkušamo ali ustvarjamo nekaj novega in se vsakič ogromno naučimo – sploh iz lastnih napak.

Prvi vikend tega leta smo locirali na Jezersko in tokrat ne v udobje narave in noči pod bivakom, kot nam je v navadi, ampak v udobje prave Dedkove hiše. Čeprav udobna, pa nismo dolgo zdržali v njenem objemu, saj nas je vlekla narava, zima, ki je v dolini še ni. In tudi na Zgornjem Jezerskem je tokrat ni bilo, zato smo se v soboto zjutraj po obilnem zajtrku (En masunek na dan, da inštruktor ostane močan!) spakirali nahrbtnike, jih nabasali s hrano, kotli in orodjem, ter odnesli pete malo bolj stran od civilizacije, malo višje, kjer nas… Preberi več »

Objavljeno v Novica

Primitiven način netenja ognja z lokom in svedrom (Bow drill)

PS_Ognji_Lok_Sveder_05.jpg

Način netenja ognja z lokom in svedrom so uporabljali ljudje skoraj po celem svetu. Za indijanska plemena severne Amerike in ob prihodu belega človeka je bila ta metoda glavna metoda prižiganja ognja. Za enkrat ni podatkov, da bi to metodo ljudje uporabljali tudi na našem področju, saj se je tu uporabljala metoda kresanje isker s kresilnim kamnom in kosom pirita vse do uporabe vžigalic – tak set za netenje je imel na zadnjem potovanju tudi Ötzi, ki je bil v Avstrijskih Alpah zamrznjen od njegove zadnje poti v bakreni dobi do leta 1991 in je najstarejši naravno mumificirani človek v Evropi.
Preberi več »

22.02.2011 ob 21:20 | Lenart in Jernej Girandon

Zimsko zatočišče

PS_Bivak_Zimoskozatocisce_01.jpg

Pozimi nas velikokrat obdaja sneg. Kljub temu, da nas spomne na mraz se moramo zavedati, da sneg deluje tudi kot zelo dober izolator. Zimsko zatočišče je primer bivaka, ki ga postavimo, ko nujno in hitro potrebujemo zavetje.
Preberi več »

30.01.2011 ob 10:39 | Matej Valenčič in Matija Urh

Švedska bakla

Svedska.Bakla_.001_.jpg

Švedska bakla je priročen način kurjenja ognja, ki ga lahko uporabljamo za gretje in kuhanje tudi na skavtskih aktivnostih. Tak način je zelo primeren za kurjenje v snegu. Ker je izkoristek toplote pri kuhanju zelo dober na ta način porabimo malo lesa, poleg tega pa nam ni potrebno delati dodatnega stojala oz. dražala za posodo.
Preberi več »

27.01.2011 ob 20:51 | Simon in Marko Drnovšek

Sprejem novih članov v razširjen trop

IMG_6441.JPG

V soboto, 23. januarja je trop ŽVN sprejel šest novih članov v razširjen trop.
Preberi več »

27.01.2011 ob 00:25 | trop ŽVN

Rezljamo še zadnje detajle

Trop ŽVN je pridno prijel svoje nože v roke in se lotil rezljati spletno stran.
Preberi več »

25.01.2011 ob 17:59 | ŽvN trop

«91011
Prikazujem 51-55 od 55