Nazadnje objavljeno:

ŽvN2 2016 - 1. vikend

Kako smo se imeli na prvem vikendu skavtske šole življenja v naravi 2? Preberi si kaj je napisala udeleženka Ana...

V soboto zjutraj je bila situacija težka. Bremenjujoča. Matura. In to ne kar kakšna ampak iz matematike. Jao. Sekunde in minute so se le stežka – pa vendar prevesile v 2 uri in prišel je čas odrešitve. Situacija se je nekaj minut po enajsti znatno izboljšala, nadebudna dijakinja Kamniške gimnazije se je namreč že s sekiro in rutko v nahrbtniku napakiranem v rdečem golfu peljala lepšim trenutkom naproti. Zunanji opazovalec bi najvrjetneje menil, da je »sfalila« že pri prvi nalogi – iskanju lokacije - a je zadrego rešil hrabri inštruktor in jo našel v neki vasi, ki se… Preberi več »

Objavljeno v Novica

ŽvN vikend - ognji

DSC_0098.JPG

Sredi maja je potekal pripravljalni vikend za ŽVN 1, na katerem smo se osredotočili na ognje.
Preberi več »

26.05.2011 ob 23:10 | Janez Elija Kos - Iznajdljivi Lev

Test sekir

ps_sekire_001.jpg

Testa kvalitete in uporabnosti različnih sekir smo se lotili zaradi velikega števila izdelkov na trgu, saj imajo na videz primerljive sekire precej različne cene, skavti pa kot neprofitna in prostovoljska organizacija velikokrat poskušamo privarčevati kak evro. Glavno vprašanje je bilo, ali se ta evro potem pozna tudi na žuljavih rokah in padli morali naših skavtov.
Preberi več »

15.05.2011 ob 21:55 | Trop ŽvN

Kako si skavt skoraj sam izdela skavtski nož

PS_Nozi_IzdelavaRocaja_1-1.jpg

Skavtska šola življenja v naravi je med skavti že kar lepo zaživela. Morda tudi zato, ker so inštruktorji res skavti v pravem pomenu besede, ker držijo obljubo in znajo najti čas in voljo za svoje "vajence".
Preberi več »

15.03.2011 ob 12:27 | Lucija Simončič

Kaj/kdo/kje je ŽvN ?

Te zanima kaj je ŽvN ? Kaj je vizija, namen ?
Preberi več »

04.03.2011 ob 10:24 | Trop ŽvN

Primitiven način netenja ognja z lokom in svedrom (Bow drill)

PS_Ognji_Lok_Sveder_05.jpg

Način netenja ognja z lokom in svedrom so uporabljali ljudje skoraj po celem svetu. Za indijanska plemena severne Amerike in ob prihodu belega človeka je bila ta metoda glavna metoda prižiganja ognja. Za enkrat ni podatkov, da bi to metodo ljudje uporabljali tudi na našem področju, saj se je tu uporabljala metoda kresanje isker s kresilnim kamnom in kosom pirita vse do uporabe vžigalic – tak set za netenje je imel na zadnjem potovanju tudi Ötzi, ki je bil v Avstrijskih Alpah zamrznjen od njegove zadnje poti v bakreni dobi do leta 1991 in je najstarejši naravno mumificirani človek v Evropi.
Preberi več »

22.02.2011 ob 21:20 | Lenart in Jernej Girandon

«891011
Prikazujem 46-50 od 54