ŽvN vikend - januar, 2018 - Jezersko

Kot je inštruktorjem ŽVN že v navadi, vsako leto izvedemo nekaj inštruktorskih vikendov, kjer preizkušamo ali ustvarjamo nekaj novega in se vsakič ogromno naučimo – sploh iz lastnih napak.

Prvi vikend tega leta smo locirali na Jezersko in tokrat ne v udobje narave in noči pod bivakom, kot nam je v navadi, ampak v udobje prave Dedkove hiše. Čeprav udobna, pa nismo dolgo zdržali v njenem objemu, saj nas je vlekla narava, zima, ki je v dolini še ni. In tudi na Zgornjem Jezerskem je tokrat ni bilo, zato smo se v soboto zjutraj po obilnem zajtrku (En masunek na dan, da inštruktor ostane močan!) spakirali nahrbtnike, jih nabasali s hrano, kotli in orodjem, ter odnesli pete malo bolj stran od civilizacije, malo višje, kjer nas… Preberi več »

Objavljeno v Novica

Snežni T-bivak

snezni-t-bivak-001.jpg

Eden izmed najpriljubljenejših zimskih zatočišč je tako imenovani »T-bivak«, gradnja katerega pa je možna samo v visoki zimi, ko zimska oddeja globoko prekrije območje, kjer bomo bivakirali.

Sneg je dober toplotno izolator, kar pomeni, da se v snežni luknji temperatura zraka giblje okoli ledišča. Prav ta lastnost snega služi za izhodišče vseh oblik zimskih zatočišč, eden izmed konstrukcijsko in časovno najhitreje izvedljivih pa je prav T-bivak, zato je izjemno priljubljen tudi med alpinisti.
Preberi več »

18.03.2015 ob 20:28 | Urban B. in Janez E. K.

Odprte prijave za Stezosledski dan 2015

video_preview.jpg

Celodnevni Stezosledski dan 2015, 15. marec, Za PP/SKVO
Dogodek, namenjen krepitvi čutov, vztrajnosti povezovanju z naravo in navsezadnje poglabljanju znanja o gozdnih živalih je primeren za vse, ki se s stezosledstvom niste še nikoli srečali, kot tudi za tiste, ki v stezosledstvu niste več »nepopisan list«.
Preberi več »

01.03.2015 ob 20:13 | trop SD_2015​

Preko drobnih detajlov v odkrivanje zgodb

ŽVN_STEZOSLEDSKI DAN 2015 _ 15.marec 2015_ ZA PP in SKVO

Z nekaj znanja o veščini stezosledstva nam gozd odpre novo poglavje v knjigi. Sprva »prazen list«, kjer ne vidimo prav ničesar zanimivega, ob dolgotrajnem strmenju v nepopisan list počasi začenjamo opažati drobne detajle. Kasneje počasi te drobne detajle povezujemo v osebne zgodbe in na koncu s povezovanjem osebnih zgodb sestavljamo povezano smiselno celoto.To zgodbo poznamo le mi in akterji (živali), ki so vede oz. ne vede postale del te zgodbe.
Preberi več »

10.12.2014 ob 09:35 | Zapeljivi tiger

Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah

novica_Pastirstvo-za-boljse-sobivanje_007.jpg

V društvu Dinaricum so lansko leto začeli z novim projektom, s katerim s pomočjo dobre pastirske prakse javnosti dokazujejo, da je sobivanje drobnice in rjavega medveda povsem mogoče.
Preberi več »

16.11.2014 ob 16:20 | Urban Bolta - Pravični rakun

Bakla

bakla2.JPG

...da boš svojim soskavtom svetil v temi...
Preberi več »

24.10.2014 ob 08:31 | Gašper Stojc

12345»
Prikazujem 11-15 od 55